Néhány releváns találat:

Szűrőrendszereink működése és felépítésük

Hálózati gépeink nagy része, alap felszereltségben tartalmaz négy darab szűrőt, melyek a szűrési feladatok közel egészét elvégzik. Ezen felül további három szűrési folyamatot kínálunk, melyek még tökéletesebbé teszik a víz összetételét. A következőkben megtekintheti, hogyan is működnek a szűrők és hogyan épül fel a teljes rendszer.

Üledékszűrő

Tovább

Szén előszűrő

Tovább

UF membrán

Tovább

Szén utószűrő

Tovább

UV lámpa

Tovább

EM-X Kerámia

Tovább

eFilter

Tovább

Szűrési rendszer

Négy fő és egy opcionális szűrő épül be a rendszerbe és gondoskodik a hibátlan minőségű ivóvízről.

Alapfelszereltség és extra szűrők jelenléte
Hálózati gépeinket alap felszereltségben, négy lépcsős szűrő rendszerrel kínáljuk. Lépésenként haladva a szűrők pórusainak méretcsökkenése és a különböző anyagok felhasználása révén, a rendszer képes a rossz állapotban lévő hálózati vizekből is jó minőségű ivóvizet készíteni. Néhány gépünkben további szűrő jelenik meg, mely még tökéletesebbé teszi a víz minőségét. Így tehát négy, illetve öt lépcsős rendszereket találhat meg a kínálatunkban.

Ásványi anyagok és vízkeménység
Különböző rendszerekkel ellentétben, mint például az RO (fordított ozmózis) vagy a desztilláció, az általunk kínált szűrési folyamat nem szűri ki a vízből az ásványi anyagokat, így korlátlan mennyiségben lehet fogyasztani a megszűrt vizet és nincs szükség visszasózásra sem. Ez azért lényeges, mert hosszú távon, ásványi anyagoktól mentes vizet nem ajánlatos fogyasztani. A csapvíz keménysége

régiónként változó. A hazai jogszabály 50 és 350 mgCaO/dm³ közötti keménységet ír elő, és a szakemberek szintén ezen érték közötti vízkeménységet ajánlják emberi fogyasztásra. A Hazánkban kapható ásványvizek többsége is ezen értékek közötti vízkeménységet mutatnak.

Víz a tisztaság felé vezető úton
Gépeink 1/4 colos flexibilis csövön csatlakoznak a vízhálózatra. A csatlakozás után közvetlenül kezdődnek a szűrési folyamatok. A négy alap szűrőn átlépve a víz - néhány gépünk esetén - még egy extra szűrőn halad keresztül, mire eléri az előtárazó tartályt, majd a hideg és forró vizes tartályokat. A szűrő rendszernek egy körülbelüli minimum 2-3 bar közötti víznyomásra van szüksége, hogy a víz át tudjon rajta haladni. Magyarországon az előírt hálózati víznyomás ezt az értéket eléri.

Szűrési rendszer
Az ábra szemléltető jellegű, a felépülés és a komponensek kivitelükben bizonyos gépeknél eltérhetnek.

Üledékszűrő

Kivonja a vízből a nagyobb törmelékeket, szemcséket.
Gátolja, hogy a finom szűrőkbe ezek bekerüljenek, így javítja az élettartamot.

Üledék szűrő
01 lépés
az üledékszűrő a rendszer első eleme

Az Üledékszűrő jellemzői
Az Üledékszűrő maximalizálja a tisztítás hatásfokát a kezdeti állapottól az apró szennyeződések – mint a rozsda, talajszármazékok, homok – kivonásával 1,00 mikronos méretig.

A szűrő anyagai és azok jellemzői
Az Üledékszűrő PP (polipropilén) anyaga által nagymennyiségű, alapvető szennyeződéseket gyűjt össze és távolít el a benne lévő pórusok mennyiségének maximalizálásával, az apró RP (megerősített plasztik) rostok sokrétegű szerkezetén keresztül. Ezen felül a szűrőnek megvan az a kémiai ellenálló képessége a vegyi anyagokkal és hőhatássokkal szemben, ami a PP anyagok egyik fontos jellemzője is egyben.

A PP – Polipropilén anyagok használata
1, Italok
Tejek, sörök, borok, üdítő italok, ásványvizek, szörpök és étolajok készítése.

2, Kozmetikumok
Tisztavizek előállítása a kozmetikai ipar használatára, mint szájvizek, kölnivizek, hajszeszek.

3, Gyógyszeripar
Tisztavíz előállítás gyógyszeripari felhasználásra.

4, Elektronikai ipar
Fordított Ozmózis (RO) folyamatok előkészítése a mikrocsip és nyomtatott áramkör gyártásban, vegyi anyagok elő kezelése, előszűrés az audio-video szalagok, flopi lemezek és optikai szálak gyártásában használatos csúcstechnológiai bevonatokhoz.

5, Fényképészet
Előhívás, nyomtatás, ragasztási eljárások.

6, Kémiai eljárások
Vegyi anyagok nagymértékű kivonása, savas és lúgos oldatok szűrése.

7, Olaj és gáz
Olajfúró területek megtisztítása, olajkutak általi szennyeződések kivonása.

8, Fém megmunkálás
Vízhűtő berendezések, galvanizálás, rozsdaszennyeződések kivonása.

Szén előszűrő

Kivonja a vízből a klórt és az illékony organikus anyagokat.

Szén előszűrő
02 lépés
a szén előszűrő a rendszer második eleme

Anyaga és tulajdonságai
A szénszűrő kiinduló anyagát tekintve kókuszdió héjából készül, ami aztán karbonizáció útján - vízgőzzel valló aktivációja után - aktív szénné alakul át, amikor is egy terjedelmes specifikus felületet kap. Az aktív szén előszűrőként kivonja a vízből a szerves vegyi anyagokat és azokat az alkotóelemeket, amelyek befolyásolják a víz ízét, mint pl. a klór.

A Szénszűrő jellemzői
A vastag felszívó réteg és a pórusok hatalmas számának köszönhető terjedelmes felszívó felülete miatt, megnövekszik a víz, felszívó réteggel való érintkezési ideje, ami által stabil tud maradni a vízminőség változásokkal szemben. A nagy fajlagos felülete következtében, nagy mennyiségű anyagot képes felszívni, kiszűrni. A többi szűrőhöz képest szélesebb a felszívott, kiszűrt anyagok választéka.

A Szénszűrő elve
Az aktiválás utáni szerkezet illetve a terjedelmes, specifikus belső felület jól kifejlesztett apró lenyomatokra, pórusokra utal, ami a víz áthaladása során a lenyomatokkal, pórusokkal való érintkezés szempontjából igen fontos. Kitűnő felszívóképességével segíti mind a szerves és szervetlen anyagok távozását. Egyrészt abszorpcióval, fizikai hálós szerkezete által képes elnyelni a szennyeződéseket, másrészt adszorpcióval, azaz kémiai kötése által vonzza magához a különféle gáz és folyadékrészecskéket. Az aktív szenet és elvét már több száz éve alkalmazzák a vízszűrésre. A talaj vízszűrő jellemzői a leghasonlóbbak az aktív szén szűrési metódusához.

A Szénszűrő természete és struktúrája
A szén elnyelő tulajdonsága a pórusok alakján és felületén alapszik, ami elérheti a 700~1700 m2/g-ot. Ez azt jelenti, hogy egy gramm aktív szén pólusainak felülete 700~1700 négyzetméter között mozog.

Fontosabb tényezők a szénszűrő előállítási folyamatával kapcsolatosan
A karbonizáció és az aktivált szén méretének ellenőrzése
Alapanyag: kókuszdió héj.
Karbonizáció: az alapanyag fizikai átalakulása
400C°-on
Mosás: vízzel
Szárítás: gyorsított
Az aktiválás mértékének ellenőrzése (elnyelő erő, erősség, pórus eloszlás)
Aktiválás: 900~1300C°
Aktiválási tényezők: gőz, vegyi anyagok
Hűtés: hűtőrendszer által, gyorsított eljárással az oxidáció elkerülése érdekében.
Végül a méret, az elnyelő intenzitás és az adagoló sűrűség ellenőrzése.

UF membrán szűrő

Membrán szűrő a rendszer mesterséges veséje, kiszűrve a vízből a legapróbb részecskéket 0,01 mikronos méretig

UF membrán szűrő
03 lépés
az UF membrán szűrő a rendszer harmadik eleme

UF Membrán (üreges rost)
Az UF Membránszűrő az apró molekuláris súlyú, magas molekuláris és kolloid állapotú anyagok elkülönítéséért felelős, eltávolítja a vízben lévő apró szennyeződéseket a membrán felületén elosztott parányi lenyomaton keresztül 0,01~0,04 mikron méretig, miközben a víz apró ásványi összetevői tovább haladnak. Kiváló teljesítménye által széles választékban alkalmazzák az otthoni víztisztítástól az ipari szennyvizek kezeléséig, szuper-tiszta gyártási folyamatok mesterséges vese gépezete a gyógyszeripar területén. Poliszulfon anyagának köszönhetően hőálló és igen tartós a vegyi anyagokkal szemben.

UF membrán működési elv
Az UF membrán szűrő a nevét, a burkolaton belül található membrán huzalokról kapta. Ezek a membránok körülbelül 1-2mm átmérőjűek, cső szerű felépítéssel, a belsejük pedig 0,2-0,3mm átmérőjű. Működésük egyszerű, a víz a szűrő házon belül csak úgy tud tovább jutni, ha a membránok falán keresztül halad, és a membránokban lévő vékony kivezetéseken kifolyik a szűrőtestből. A szűrést maga a membrán polysulfone anyagú fala végzi el, melynek külső felületén található lenyomatok 0,04 mikron vastagságúak, míg a belső lenyomatainak vastagságú 0,01 mikron. Ezeken a pólusokon áthaladva, a vízből képes kiszűrni a legtöbb baktériumot és a vírusok nagy részét is, habár vírusok a hálózati vezetékes vízben nem nagyon fordulnak elő. Ezen felül megszűri a nehéz fémeket és minden olyan részecskét, melyek a pólusok méreténél nagyobbak. A szűrés ebben az esetben a szén szűrőkkel ellentétben csak abszorpcióval történik, azaz csak fizikai hálós szerkezetével szűri ki a szennyeződéseket.

Szén utószűrő

Maradék szín,- szag kiszűrése, íz- és minőség tökéletesítés.

Szén utószűrő
04 lépés
a szén utószűrő a rendszer negyedik eleme

Anyaga és tulajdonságai
A szénszűrő kiinduló anyagát tekintve kókuszdió héjából készül, ami aztán karbonizáció útján - vízgőzzel valló aktivációja után - aktív szénné alakul át, amikor is egy terjedelmes specifikus felületet kap. Az aktív szén utószűrőként megakadályozza a baktériumok elszaporodását valamint a maradék - kellemetlen szagokért és ízekért, elszíneződésért felelős - alkotóelemek kivonásával tökéletesíti a víz minőségét.

A Szénszűrő jellemzői
A vastag felszívó réteg és a pórusok hatalmas számának köszönhető terjedelmes felszívó felülete miatt, megnövekszik a víz, felszívó réteggel való érintkezési ideje, ami által stabil tud maradni a vízminőség változásokkal szemben. A nagy fajlagos felülete következtében, nagy mennyiségű anyagot képes felszívni, kiszűrni. A többi szűrőhöz képest szélesebb a felszívott, kiszűrt anyagok választéka. Az előállítási költsége nem magasabb az előállítási folyamatok bonyolultsága ellenére.

A Szénszűrő elve
Az aktiválás utáni szerkezet illetve a terjedelmes,- specifikus belső felület, jól kifejlesztett apró lenyomatokra, pórusokra utal, ami a víz áthaladása során a lenyomatokkal, pórusokkal való érintkezés szempontjából igen fontos. Kitűnő felszívóképességével segíti mind a szerves és szervetlen anyagok távozását. Egyrészt abszorpcióval, fizikai hálós szerkezete által képes elnyelni a szennyeződéseket, másrészt adszorpcióval, azaz kémiai kötése által vonzza magához a különféle gáz és folyadékrészecskéket.

A Szénszűrő természete és struktúrája
A szén elnyelő tulajdonsága a pórusok alakján és felületén alapszik, ami elérheti a 700~1700 m2/g-ot. Ez azt jelenti, hogy egy gramm aktív szén pólusainak felülete 700~1700 négyzetméter között mozognak.

Fontosabb tényezők a szénszűrő előállítási folyamatával kapcsolatosan
A karbonizáció és az aktivált szén méretének ellenőrzése
Alapanyag: kókuszdió héj
Karbonizáció: az alapanyag fizikai átalakulása
400C°-on
Mosás: vízzel
Szárítás: gyorsított
Az aktiválás mértékének ellenőrzése (elnyelő erő, erősség, pórus eloszlás)
Aktiválás: 900~1300C°
Aktiválási tényezők: gőz, vegyi anyagok
Hűtés: hűtőrendszer által, gyorsított eljárással az oxidáció elkerülése érdekében.
Végül a méret, az elnyelő intenzitás és az adagoló sűrűség ellenőrzése.

UV lámpa

Fertőtlenítés, baktériumok elpusztítása minden méretben.

UV lámpa
+ lépés
az UV lámpa opcionális termék, nem
minden gépben található meg

UV lámpa, ultraviola csírátlanító eszköz
Az UV lámpa egy olyan csírátlanító eszköz, amely elpusztítja a vízben lévő mikroorganizmusokat, vagyis a vírusokat, baktériumokat, gombákat, algákat és protozoákat, valamint meggátolja azok elszaporodását, de hatásos az olyan baktériumokkal szemben is, amelyek ma már rezisztensek a klór alapú fertőtlenítőkre, és vidáman élhetnek környezetünkben, a klóros vízhálózatban.

UV lámpa természete és struktúrája
Az ultraviola csírátlanító készülék azt az elvet használja fel, ahogyan a napból jövő ultraviola sugárzás (a látható fénynél rövidebb, de a röntgensugárzásnál hosszabb hullámhosszú elektromágneses sugárzás) elpusztítja a mikroorganizmusokat. A kezelendő víz ilyenkor ultraibolya (UV) fényt sugárzó lámpacsövek mellett áramlik el, s az intenzív sugárzás a kívánt mértékben végzi el a víz fertőtlenítését. A mikroorganizmusok ultraviola fény általi elpusztítása nagymértékben függ a víz átfolyási sebességétől. Minél hosszabb ideig van a víz a készülékben annál nagyobb az UV-adag és így a csírátlanítás mértéke is.

Az UV lámpa jellemzői
Az UV lámpa használata általában azokban az esetekben javaslott, mikor membrán szűrőt a rendszer nem tartalmaz, ugyanis a membránszűrők a baktériumok,- vírusok nagy részét, vagy egészét képesek megszűrni. Nagy kapacitású gépeink esetében kerülhet az UV lámpa előtérbe, olyan ipari szénszűrőkkel ellátott készülékeknél, amelyek a rendszer átfolyási sebességének drasztikus lecsökkenése miatt, nem tartalmazhatnak membrán szűrőt. Normál kapacitású négy lépcsős szűrők használatakor az UV lámpa, egy plusz biztonsági szűrést végezhet.

Az UV Lámpa elve
Az UV lámpa látszólag egy egyszerű fénycső, amely egy alacsony nyomású higanygőzt használva UV energiát termel, mely pusztító hatással bír a vízben élő mikroorganizmusokkal, vírusokkal, baktériumokkal, gombákkal, algákkal és protozoatőkkel szemben. Amikor ezek a mikrobák az UV energia hatása alá kerülnek, az UV fény energiája megváltoztatja a dezoxi-ribonuklein savak (röviden DNS) kémiai kötését, ami a mikroorganizmusok pusztulásához vezet. Leegyszerűsítve az UV fény, hatásával szétroncsolja a kórokozók DNS-eit ami által azok elpusztulnak.

Az UV lámpa felhasználási területei
Alkalmazzák az orvostudományban és a gyógyszeriparon kívül az élelmiszeriparban, a sör- és üdítőgyártásnál, ahol a termékekben semmiképpen nem jelenhet meg a klór és a klórszármazékok íze, valamint az ivó- és az ipari vízellátáson túlmenően a környezetvédelemben is meglátták ebben a tiszta és hatékony technológiában rejlő lehetőséget, egyes veszélyes hulladékok lebontására gyakorolt foto oxidációs hatását.